Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Юбилейно издание на Международния младежки театрален фестивал “Време” ще бъде открито във Враца

В края на седмицата във Враца ще бъде открито XX-ото юбилейно издание на Международния младежки театрален фестивал „Време“. „От петък градът ни ще стане младежка театрална столица на света“, обяви днес на пресконференция в Националния пресклуб на БТА във Враца създателят и арт-мениджър на фестивала Георги Врабчев.

За четири дни на фестивалните сцени ще се качат 280 човека, от 18 държави и четири континента. Те ще представят 16 спектакъла, от автори като Албер Камю, Лорка, Рей Бредбъри, Джордж Оруел, Станислав Стратиев, Селинджър и др.

По време на фестивалните дни ще се проведат и театрални работилници в три направления, обясни още Врабчев. Едното ще е свързано със специфични умения по отношение на комуникациите и себеизразяването и ще бъде ръководено от професионалния преподавател от Великобритания Ричард Финч. Преподавателят и радио-водещ от Естония Томас Лохмуст ще представи техники на говора и начини за освобождаване на напрежението преди сценични изяви.  Актьорът Христофор Недков ще води работилница на тема „Сценични шпаги“. В съботния ден предстои среща-разговор с режисьора и сценограф с международен опит Момчил Алексиев на тема „Реалностите на виртуалното“.

По време на фестивала в Младежки дом ще има представени и няколко изложби. Едната е специално подготвена от Музея на хумора и сатирата в Габрово и ще е на тема „Ах, това вариете“, на врачанина Росен Рашев-Рошпака, изложби стъклопис от Начално училище „Иван Вазов“ Враца и графика от Професионалната гимназия Димитраки Хаджитошин“ Враца.

Георги Врабчев припомни, че ММТФ „Време“ е създаден през 1987 година от Театрална група „ТЕМП“ Враца, Младежкия дом в града и с приятелската помощ на Европейския център на Международната асоциация на любителските театри и Световната мрежа от аматьорски театри (AITA/IATA). Първоначално е с участие на младежки групи от България, а от петото му издание прераства в международен.

Фестивалът е под патронажа на кмета Калин Каменов и ще бъде открит в петък вечер, на централния площад във Враца, с концерт на група „Акага“, които са подготвили специална програма, обяви Г. Врабчев. Преди това участниците ще преминат по пешеходната улица с националните флагове на държавите си.

Източник: www.bta.bg

Подобни публикации

Back to top button