Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Логопеди ще проведат викторина с деца във Враца

Във Враца 45 деца ще участват в логопедичен куиз, озаглавен “Българското слово”. По-голямата част от тях са със специални образователни потребности. Идеята за викторината е на врачански логопеди. Поводът: не само днешният Европейски ден на логопедичната терапия, но и негативната тенденция, която се отчита напоследък, а именно – да нараства броят на децата с речеви и комуникативни проблеми.

“Въпросите са свързани основно с България, с нейните ценности, природни обекти и личности. Има и много локални въпроси, свързани с нашия град – Враца. Въпросите са разделени в 5 групи. Те са остроумни, забавни. В последния кръг има въпроси с повишена трудност. Носят допълнителни точки”, пояснява логопедът Весела Павлова – Каменова от Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование.

Девет отбора от девет образователни институции в града ще мерят сили във викторината. Децата са ученици от втори до шести клас. Отборите носят имена, измислени специално за състезанието – например “Любознайковци”, “Словотърсами”, “Рицари на знанието”. Всеки отбор се състои от 5 деца, 3 от тях са със СОП.

Идеята за викторината има подкрепата на Регионалното управление на образованието във Враца и на местни предприемачи, които спонсорират събитието.

“В последните години децата доста късно проговарят, пристигат в началното училище с доста езиково-говорни проблеми, които пречат за ограмотяването”, отбелязва другият организатор на събитието – логопедът на Начално училище “Иванчо Младенов” във Враца – Миглена Коцева.

Процентът на децата с комуникативни и езиково-говорни нарушения се увеличава, потвърждава и Весела Павлова – Каменова.

“Новите технологии не са далече и от децата. Много от малки започват да се забавляват с електронните устройства, а това до голяма степен влияе върху речта, изостава. В един момент трудно влизат в комуникация с връстници и възрастни.”

Езиковите способности на малките деца се ограничават, защото по думите на Каменова в електронните устройства “информацията сама идва”.

“Някои от тях дори говорят на английски или на руски, защото на такъв език са клиповете и филмчетата, които гледат. Това са езици, които остават кухи и няма как да се развият, ако не се развие майчиният език.”

Повечето родители смятат, че това ще се преодолее и няма нужда от намеса в предучилищна възраст. Това не е така, предупреждава логопедът.

“Именно там е добре тези неща да се преодолеят и да се направи терапия, ако процесът вече е задълбан.”

Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button