Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Работата по Норвежкия механизъм ни позволява да провеждаме устойчиви политики в областта на правосъдието, каза заместник-министър Георги Николов във Враца

Работата по Норвежкия финансов механизъм ни позволява да провеждаме устойчиви политики в областта на правосъдието и в местата за лишаване от свобода. Това каза във Враца заместник-министърът на правосъдието Георги Николов, който откри ново общежитие от отворен тип към затвора. „Целта ни е да се ангажираме с подобряване на качеството на обучението на служителите и подобряване на условията на лишените от свобода“, обясни заместник-министър Николов.

Този ден е много важен за нас, тъй като това е поредната стъпка за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода. Тези условия са изключително важни за нашата система, каза в приветствието си и главен комисар Ивайло Йорданов, директор на Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Общежитието във Враца, което е с капацитет до 180  места, е изградено по проекта „Осигуряване на сигурна и безопасна материална среда в затворите и арестите“, по Програмна област 19 „Корекционни услуги и предварително задържане“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година. Общата сума на проекта е 12 850 000 лв. и с тях са създадени общо шест обекта в цялата страна. Това са арест в с. Самораново, обект „Строител“ – затворническо общежитие и преходно отделение към затвора в Бургас, обект „Хеброс“ – затворническо общежитие и преходно отделение към затвора в Пловдив, обект Петрич – арест и пробационна служба, обучителен център към затвора в Пазарджик и затворническото общежитие към затвора във Враца. В него са инвестирани 1 млн. 600 хил лв. от общата сума по проекта.

С тях е ремонтирана сградата на бившата служба по метрология в града, създадени са помещения с различен брой легла, като е спазено изискването на затворник да се осигуряват по 4 кв. м, към всяко легло има гардероб, има и помещение с тоалетна и мивка към всяка стая. На всеки етаж има обща баня, централно парно, изграден е и кухненски блок, от който ще се хранят и задържаните в затвора, намиращ се в съседство, обясни директорът на затвора във Враца старши комисар Иван Спасов.

По думите му първоначално в сградата ще бъдат преместени 86 човека от общежитието в Бойчиновци, а през май се очаква тук да има 110 затворници. „Един от основните плюсове е, че вече ще има повече лишени от свобода, които да отдаваме на бизнеса във Враца. Бизнесът е свикнал да има работна ръка от затвора и сега, когато са в Бойчиновци, е много по-неудобно“, обясни още Спасов. Той посочи, че лишените от свобода работят най-вече в сферите на строителството, земеделието, каменодобива и ремонта на техника и машини.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button