Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

Врачанският художник Александър Василев – Василевса представя с картини в Париж едни от най-добрите български атлети

Врачанският художник Александър Василев – Василевса представя в Париж едни от най-добрите български атлети, чрез изложба, която съчетава изкуството и спорта и е без аналог в света, съобщи самият той за БТА. Изложбата е българското участие в така наречената културна олимпиада, която ще се провежда във френската столица успоредно с най-голямото световно спортно събитие. Тя се организира по покана на Българския културен институт в Париж и лично от неговия директор Десислава Бинева.

Изложбата се открива днес и в нея са включени най-вече платна от специалните съвместни проекти на художника с различни атлети. От 10 години врачанският творец създава картини – мозаечна живопис, които преди това спортисти, доказали се в своя спорт на световно ниво, са докосвали с четка или оцветени ръце. Затова и изложбата се казва „Споделени движения“.

„Това е моята почит към успехите на тези хора и търсенето ми като творец. Те са хората, на които се възхищавам. Хората, които считам за национално богатство за България. Ние превъзхождаме много от големите държави в определен тип спортове като шампиони и това е моята цел – да покажем това, което тези хора са постигнали, представяйки България и себе си“, обясни Александър Василев.

Първият му проект е с Кубрат Пулев. Следват проекти с Армен Назарян, Наим Сюлейманоглу, Благой Иванов – Багата, Александър Томов, Валентин Йорданов, Стефка Костадинова, Мария Гроздева, Николай Бухалов, Серафим Тодоров, Янко Русев, Веселин Топалов, Нешка Робева, Димитър Пенев, Йордан Йовчев и легендата на Милан Франко Барези.

Последният му проект е с кубинския борец тежка категория, класически стил Михаин Лопес Нунес. „Това е един от най-титулуваните спортисти в областта на олимпизма, който в Париж ще преследва безпрецедентна пета олимпийска титла. Никой в историята на олимпизма не е постигал пет олимпийски медала от пет различни олимпиади“, разказа художникът.

По думите му изложбата ще продължи два месеца – до края на олимпиадата и ще се помещава в близост до българското посолство в Париж. До всяко платно ще има табела с биографията, успехите и фотос на атлета от времето на активната му спортна дейност, както и снимка от процеса на докосването на платната.  Ще има и QR код, който ще отвежда зрителя към филма, показващ целия процес – от докосването до създаването на отделните картини.

„За мен основното в изкуството е всеки един от художниците да има отговор на въпроса „С какво съм различен от останалите хиляди хора, които се занимават с изкуство?. Проектите с атлетите са един вид резултат от моето търсене и от моето желание да бъде нещо различно, нещо което не е виждано, не е правено. Тези проекти са един вид дуети между атлета и мен. В последствие с доста от тях станахме приятели“, сподели художникът.

По думите му след Париж ще има изложба в Милано, с проекта му с Франко Барези, след което следват изложби в София и Пловдив със завършените вече проекти с български спортисти.

„Имам още няколко идеи за проекти с атлети, след което ще продължа да се изявявам в сферата на абстрактния импресионизъм“, посочи още Василевса.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button