Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ТОП новини
Популярно

Започна разширението на подземната част на газохранилището в Чирен

В газохранилището в Чирен беше дадено начало на разширението на подземната му част. Очаква се там да могат да бъдат съхранявани  1 милиард кубически метра природен газ.
Проектът предвижда да бъдат изградени нови сондажи – 10 за експлоатация и 3 за наблюдение, както и съоръжения за свързването им с компресорна станция. След разширението дневният капацитет на хранилището ще се увеличи до 10 милиона кубически метра за добив и 8 милиона кубически метра за нагнетяване. В Чирен ще могат да бъдат съхранявани 1 милиард кубически метра природен газ.
Енергийният министър Росен Христов: “Възможността да съхраняваме обеми, които са на практика 1/3 от годишната консумация на България, дава сигурност дори в случаи на големи прекъсвания на доставките страната да може да работи месеци със съхранените количества. Финансовите ползи са средногодишната цена да бъде по-ниска”.
Над 500 милиона лева е стойността на разширението на газохранилището. Досега са осигурени 78 милиона евро безвъзмездно европейско финансиране и 87 милиона лева заем от БЕХ за “Булгартрансгаз”.
Изпълнителният директор Владимир Малинов: “Работим за останалата част от финансирането – да получим заемни средства от американски държавни институции”.
Очаква се дейностите по разширението на газохранилището да приключат в края на следващата година.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button