Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Модернизират учебния корпус на единственото у нас училище по каменообработване

Професионалната гимназия по каменообработване в романското село Кунино е единственото училище на Балканите и едно от двете по рода си в Европа. Там започна обновяване и модернизиране на учебния корпус. Намерението е да бъдат привлечени повече младежи, които да придобият защитената специалност “Каменоделство”. Въпреки че е изключително рядка, професията е търсена и много добре платена. Тя е от зората на човешката цивилизация, а напоследък има статут на защитена специалност.

“Професията е изключително рядка и ценна. Навсякъде хората, които умеят да работят с камъка, се котират на страшно високо ниво, заплащането е отлично, но за съжаление по една или друга причина децата в последните години губят интерес”, коментира Христо Димитров, който е директор на Професионалната гимназия по каменообработване в романското село Кунино.
Щрихи от над 100-годишната й история онагледяват защо местоположението й е сякаш забутано в нищото. Димитър Йотов – бивш директор и дългогодишен учител в гимназията: “Неслучайно е избрано мястото за това училище, защото природните красоти и кариерите дават възможност да се развие този занаят”.
Не само вътрешният двор в римски стил, но беседка по тоскански, фонтан, каменна ограда, пейки, маси и скулптури – всички те, изработени от поколения възпитаници на каменоделното училище, оформят изящния му и неповторим облик. Наскоро започна обновяване на учебния корпус по проект за близо 1,9 мил. лева. От тях над 730 хил. лв. са европейско финансиране, а другите – от Министерството на културата, принципал на гимназията. Директорът й Христо Димитров посочи, че през последните години “много неща не изглеждат по най-добрия начин”.
“Изключително важно за нас е да направим модерна, реновирана сграда. След това, ако е възможно, да можем да оправим и общежитието”.
Предстои и реализирането на проект за СТЕМ кабинети с най-съвременна апаратура.
Специалностите в училището са три: “Каменоделство”, “Скулптура” и “Декоративни скални облицовки”. В гимназията се обучават 44 ученици, като седем от тях сега са абитуриенти. Интересът на бизнеса към тези малцина специалисти е огромен, каза още директорът.
Източник: www.bnr.bg

Подобни публикации

Back to top button