Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Със закон дават право на кмета да глобява за боклук на улицата

Промени в Закона за управление на отпадъците ще дават право на кметовете или посочени от тях лица да имат право да глобяват при неспазване на общинските наредби за боклука.

Мотивите:

През 2021 г. с решение на Върховния административен съд е отменен текст от наредбата за отпъдиците в София, с който се дава право на кмета да налага глоби с издаване на наказателно постановление. От решението на съда следвало, че за останалите градове важи същото – тоест те не могат да издават наказателни постановления за наложените санкции. Поради това се налагало даването на това право да се запише изрично в закона.

След приемането на поправката кметовете вече можели да издават без проблем наказателни постановления. Вносителите посочват, че специално за София в наредбата е записано, че собствениците и ползвателите на недвижими имоти са длъжни да поддържат чистотата около тях. Новите текстове давали възможност при неспазването на тези изисквания да се налагат глоби, както и за нерегламентирано изхвърляне на строителни отпадъци.

Ако си правим сами ремонт вкъщи, е забранено да изхвърляме тухли, бетон, плочки и други строителни отпадъци в общите контейнери. А за събирането на отпадъците по закон отговарят кметовете. Изключение правят единствено старите гуми и дрехи. Отговорност на общините е да събират и опасни битови отпадъци – бои, химикали, включително пестициди, продукти от грижи за домашни любимци, химичните вещества и препарати, използвани в домакинствата, дезинфектанти, електрически и електронни уреди.

Източник: www.zovnews.com

Подобни публикации

Back to top button