Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Месецът на клавишите в Симфониета-Враца започва на 9-ти февруари

Световни и български звезди на клавирното изкуство гостуват на врачанския оркестър в поредица от концерти. Първият е на 9-ти февруари от 19.00ч. в градската зала, под диригентската палка на Иван Илиев. В програмата на концерта са включени великолепни произведения обединени под мотото „Темпераменти”.

Впечатляващ акцент на 9-ти февруари ще бъде 125-годишнината от рождението на световноизвестният американски композитор и пианист Джордж Гершуин в изпълнение на неговия шедьовър „Рапсодия в синьо”, създадена през 1924г. Точно 100 години след премиерата на грандиозната, изключително обичана и известна по света творба, врачанската публика ще има радостта да се потопи в „пламенната фантазия”, както сам авторът я определя, със солист, блестящият румънски пианист Михай Унгуреану.

„Рапсодия в синьо” за пиано и оркестър (Rhapsody in blue), наричана и Рапсодия в стил блус) е поръчана на Гершуин през 1924 г. от Пол Уайтман и е замислена като своеобразен експеримент за създаване на нов музикален стил, съчетаващ класическа музика и джазови елементи.

Още интересна информация за Гершуин, „Рапсодия в синьо” и всички включени в програмата на концерта произведения и автори, е публикуване в книжката-каталог с програмата на Симфониета-Враца до края на сезон Зима-Пролет “24, която е в продажба в „Гъбката” до х-л „Хемус”.

В програмата на концерта „Темпераменти” на 9-ти февруари от 19.00ч. ще чуем още: К. Нилсен – Симфония № 2 (премиера за Враца) и А. Маркес – Дансон № 2

Билети и абонаментни карти, за Юбилейния полусезон Зима-Пролет’24 на Симфониета-Враца, са в продажба в Билетен център “Гъбката”. За резервации и информация тел. 0896718303, 0899827060.

Източник: www.konkurent.bg

Подобни публикации

Back to top button