Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниТОП новини
Популярно

Калин Каменов: Българският град Враца и китайския Мианян се утвърждават като активна ос на трансгранично партньорство

Неотдавна между българската община Враца  и китайския Мианян бе подписан Меморандум за  сътрудничество, като по този повод  за КМГ разговаряме с кмета  на Враца  Калин Каменов, предава Радио Китай. Той вече е  трети мандат кмет на град Враца,  като е преизбран на поста по време на последните местни избори преди около месец. Преди това е бил зам.министър на младежта и спорта в две български правителства.

В разговора ни за КМГ, кметът на Враца е категоричен, че като наследник на една от най-старите и значими за човечеството цивилизации в света, Китай е желан партньор, към когото България изпитва дълбоки приятелски чувства. Изразява и увереността си в дългосрочното партньорство между  Враца и Мианян.

В. Г-н Каменов, моля  да ни запознаете с предисторията и някои подробности за   подписаното неотдавна Споразумение за сътрудничество между град  Враца и  китайския град Мианян, който от миналата година започва да обслужва карго линията Китай – Европа. Кажете какви конкретни проекти и инициативи предвиждате в подписания документ, по които имате намерение да работите заедно? Но  нека в началото започнем с по-няколко думи за двата града.

О. Община Враца е най-голямата община в областта, в която е локализиран основният икономически, административен и културен център в региона, което от своя страна обуславя концентрацията на голяма част от икономическите дейности. Това дава основание да се определи, че в икономическо отношение Община Враца е със структуро-определящо значение за развитието на икономиката не само на едноименната област, но и в рамките на целия Северозападен район. Икономиката на общината има предимно индустриален облик, което се дължи основно на формирания профил на град Враца. Местната индустрия е специализирана главно в машиностроенето, металообработването, текстилната промишленост, химическо производство, производство на мебели, строителни материали, дървообработване, строително-ремонтни дейности, заготовки и строително-монтажни работи, хранително-вкусова промишленост и др. За разлика от общинския център, където най-добре представеният отрасъл е индустриалният, следван от сектора на услугите и аграрния сектор, с традиционно развити машиностроене, химическа промишленост, хранително-вкусова, дърводобивна и дървообработваща, строителната промишленост, за 22-те села основният поминък на населението е земеделието, при това със значително преобладаване на зърнопроизводството.

От своя страна китайският град Мианян е вторият по големина град в провинция Съчуан след град Чънду – столицата на провинция Съчуан. Обхваща територия от 20 200 кв. км и население от 4,88 милиона души. През 2021 г. градът постига регионален брутен вътрешен продукт (БВП) от около 50 млрд. щатски долара. Това прави Мианян един от 100-те най-големи града в Китай по отношение на БВП. Мианян е определян като Силиконова долина на Западен Китай, тъй като има добре развита модерна индустрия и развива силна научно-изследователска дейност. Градът е ежегоден домакин на международното изложение за високи технологии в Китай (Mianyang) Science and Technology City International High-Tech Expo, което се организира съвместно от Министерството на науката и технологиите на Китай и правителството на провинция Съчуан, и е обявен за един от „10-те най-добри изложбени града в Китай“. Сред приоритетите на Мианян е засилване на международното сътрудничество с държавите от проекта „Един пояс, един път“. През месец юни 2022 година Мианян започва да обслужва карго линията Китай – Европа.

Процесът на договаряне на двустранното сътрудничество продължи няколко месеца. Този диалог е резултат от намерението на Община Враца и град Мианян да разширят международната си дейност като установят приятелски отношения за сътрудничество. Огромно бе желанието на екипите на двата града да официализираме своите партньорски отношения, както и да утвърдим двата града като активна ос на трансгранично партньорство. В тази връзка на 20 юни тази година успяхме да подпишем Меморандума за установяване на приятелско сътрудничество със следните основни акценти:

Предстои уточняване на основните проекти, по които ще работим съвместно.

В. Какви бяха впечатленията на китайската делегация, която посети Община Враца във връзка с подписването на документа и какви бяха техните конкретни предложения, в кои сфери предлагат да инвестират и да сътрудничат преди всичко?

О. За нас, жителите на Враца бе изключително приятно да посрещнем делегация от град Мианян. Споделени бяха отлични впечатления от топлия прием, от възможността да посетят различни обекти в града, както и да се запознаят с представители на бизнеса във Враца. Получихме прекрасно благодарствено писмо от ръководителят на китайската делегация г-жа Уан Хуажун, за което сме изключително признателни.

Съвместното сътрудничество е повод за обмяна на опит и за реализирането на ключови проекти в сферата на образованието, икономиката и туризма. Тук е моментът да подчертая огромният интерес, който има към изучаване на китайски език в училищата и детските градини на територията на общината. От настоящата учебна година във врачанските училища ще има часове по китайски език, за което благодарим на Посолството на КНР в България и Институт „Конфуций“ към Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“.

Заедно с екипът ми вярваме, че Община Враца има потенциал, както за привличането на китайски инвеститори, така и за реализирането на мащабни проекти в IT-сектора, образователно-социалната инфраструктура, културата и туризма. Това са и основните приоритетни направление на бъдещия диалог. Подписаният Меморандум е отлична възможност за укрепване на обмена и сътрудничеството в тези области.

В. Това първото  Споразумение за сътрудничество между Община Враца и китайски колеги ли е и имало ли е досега други китайски  градове или провинции, с които Враца обменя опит и взаимодейства?

О. За Община Враца това е първото споразумение за сътрудничество с китайски колеги. Голямо уважение и чест е за нас, че имаме възможността да общуваме с град Мианян. Изключително впечатлени бяхме с колегите от моя екип от забележителния икономически, културен и научно-изследователски потенциал на Мианян, както и от бързото развитие на града през последните няколко десетилетия. В това отношение вярвам, че има прекрасни възможности да споделяме и изследваме взаимно разнообразното културно наследство на нашите два града, създавайки богат, жив диалог и позитивен обмен на идеи. Отношенията ни могат да се развият по много по-прогресивен начин в отговор на предизвикателствата и възможностите на технологичното съвремие, в което живеем.

Като наследник на една от най-старите и значими за човечеството цивилизации в света, Китай е желан партньор, към когото България изпитва дълбоки приятелски чувства. Лично аз вярвам в дългосрочното партньорство между нашите два града.

Източник: www.24chasa.bg

Подобни публикации

Back to top button